GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus

GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus
-
Sjeherazade en Patricia Kopatchinskaja
zaterdag 23 mei 2020 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Gustavo Gimeno, dirigent
  • Patricia Kopatchinskaja, viool

Programma

Programma

  • Maurice Ravel - Rapsodie espagnole
  • Francisco Coll - Vioolconcert
  • Nikolaj Rimski-Korsakov - Sjeherazade
NTR Radio

Gustavo Gimeno en daredevil Patricia Kopatchinskaja brengen een nieuw vioolconcert van de Spanjaard Francisco Coll voor het voetlicht. Het programma wordt gecompleteerd met exotische klanken van Rimski-Korsakov en Ravel.

 

Nieuw vioolconcert van Francisco Coll

De Engelsman Thomas Adès is geen docent. Toch maakte de componist/pianist, die met zijn werk menigmaal bij de ZaterdagMatinee te horen was, een uitzondering voor de Spanjaard Francisco Coll. Adès herkende in hem “een opvallend individuele en ongebruikelijke geest” en nam hem aan als zijn eerste en vooralsnog enige leerling. Inmiddels staat Coll op eigen benen, won verschillende prijzen en schrijft razend virtuoze muziek voor orkest. Reden voor de NTR ZaterdagMatinee om hem voor het voetlicht te brengen en hem aan een even ‘ongebruikelijke geest’ te koppelen: voor violiste Patricia Kopatchinskaja, “een van de grootste daredevils van de klassieke muziek”, schreef Coll een Vioolconcert. E.e.a. in opdracht van Orchestre Philharmonique du Luxembourg, London Symphony Orchestra, Seattle Symphony, Bamberger Symphoniker en NTR ZaterdagMatinee. Met steun van Stichting Vrienden van de Matinee beleeft het werk nu zijn Nederlandse première.

 

Exotiek in Sjeherazade en Ravels Spaanse rapsodie

De Sjeherazade in het gelijknamige meesterwerk van de Rus en reiziger Rimski-Korsakov duikt in een steeds andere rol op (én wat een prachtige vioolsolo in het orkest!). Enigszins exotisch klinkt zelfs Spanje in de Rapsodie espagnole van de halve Spanjaard Maurice Ravel.

 


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel