GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus

Nicholas Collon - foto Maarten Fleskens
GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus
-
Sjostakovitsj' Negende
vrijdag 24 april 2020 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Nicholas Collon, dirigent
  • Sophie Bevan, sopraan

Programma

Programma

  • Richard Strauss - Till Eulenspiegels lustige Streiche
  • Benjamin Britten - Les illuminations
  • Gustav Mahler - What the wild flowers tell me
  • Dmitri Sjostakovitsj - Negende symfonie
AVROTROS Radio

Strauss, Britten, Mahler en Sjostakovitsj

Radio Filharmonisch Orkest en dirigent Nicholas Collon pakken uit met met briljante muziek over de streken van de middeleeuwse volksheld Tijl Uilenspiegel. Een meesterworp van Richard Strauss. Benjamin Brittens prachtige liedcyclus Les Illuminations lijkt een ontmoeting met Fauré, Stravinsky en Mahler. Soliste is de Engelse sopraan Sophie Bevan, afgestudeerd aan de Benjamin Britten International Opera School en nadien te horen met gerenommeerde orkesten en dirigenten in een repertoire van Monteverdi tot en met Benjamin Britten.

Het tweede deel van Mahlers Derde symfonie werd door Britten in 1941 bewerkt voor klein orkest tot het vriendelijke What the Wild Flowers tell me.

Tot besluit de Negende symfonie van Sjostakovitsj uit 1945. De symfonie had machtige Russische victorie moeten uitzingen en een Russische evenknie van Beethovens Negende moeten worden, maar het werd Sjostakovitsj’ kortste symfonie, vol ironie en spot. Zwaar beledigd keurde Stalin het werk af.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten

 

Deel dit artikel