GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus

GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus
-
Concerto Köln in Dresden
zaterdag 11 april 2020 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Concerto Köln
Christian Curnyn, dirigent
  • Sophie Junker, sopraan
  • Siman Chung, countertenor
  • Aljoscha Lennert, tenor
  • Krešimir Stražanac, bas

Programma

Programma

  • Pietro Locatelli - Sinfonia funebre 'composta per le esequie della sua donna che si celebrarono in Roma'
  • Jan D. Zelenka - Lamentatio pro die Mercurii Sancto nr. 1
  • Jan D. Zelenka - Lamentatio pro die Veneris Sancto nr. 5
  • Jan D. Zelenka - Lamentatio pro die Mercurii Sancto nr. 2
  • Johann D. Heinichen - Nicht das Band, das dich bestricket (Oratorio tedesco al sepolcro santo)
NTR Radio

Concerto Köln en dirigent Christian Curnyn brengen muziek uit Dresden: werken van de door Bach bewonderde Bohemer Zelenka, Heinichen en de eveneens in Dresden gevierde Amsterdamse Italiaan Locatelli.

 

Bach kende zijn Zelenka

Wie Bach tot zijn bewonderaars mag rekenen, moet wel van goeden huize zijn. Dat geldt niet het minst voor Jan Dismas Zelenka. Hij is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Boheemse barok, en zijn missen prijkten in Bachs bibliotheekcollectie. Zijn toonzetting van de klaagzangen van Jeremia behoren tot de weinige lamentaties overgeleverd uit Centraal-Europa. Als hofcomponist aan de keurvorstelijke kapel in Dresden werkte Zelenka samen met kapelmeester Johann David Heinichen, wiens oratorium Nicht das Band eveneens gedrenkt is in de mix van bezinning en drama die passiemuziek eigen is.

 

Concerto Köln zoekt minder bekende meesters

Dat Pietro Locatelli in Dresden ooit ‘een zware gouden kist met dukaten’ kreeg voor zijn virtuoze vioolspel, is mogelijk een legende. Wel staat vast dat deze Italiaan – die bijna veertig jaar in Amsterdam heeft gewoond – ook het componeren in de vingers had. De Sinfonia voor de begrafenis van zijn echtgenote is een quasi-scenische mijmering die gidst van Lamento (een stokkende treurmars) tot Consolatione (een dansant Andante). Voor de uitvoering tekent Concerto Köln: een van ’s werelds meest gerenommeerde oudemuziekensembles, dat keer op keer bewijst een feilloze neus voor minder bekende meesters te hebben.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel