GEANNULEERD i.v.m. coronavirus

GEANNULEERD i.v.m. coronavirus
-
Barok uit Brussel
zaterdag 14 maart 2020 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
La Cetra Barockorchester & Vokalensemble Basel
Johannes Keller, dirigent
  • Margriet Buchberger, sopraan
  • Benedetta Mazzucato, alt
  • Samuel Mariño, countertenor
  • José Antonio López, bariton

Programma

Programma

  • Pietro Torri - La vanità del mondo
NTR Radio

Ruim driehonderd jaar na de Brusselse première brengen La Cetra Barockorchester & Vokalensemble Basel La vanità del mondo van de Italiaan Pietro Torri voor het eerst in Amsterdam.

 

Noord-Nederlandse première na ruim driehonderd jaar

Toen de laatste gouverneur van de Spaanse Nederlanden, Maximiliaan Emanuel van Beieren, rond 1700 zijn residentie opnam in Brussel, kwam het muziekleven er tot grote bloei. De Italiaan Pietro Torri was meegereisd in zijn gevolg als ‘Kammerorganist’, maar promoveerde al gauw tot ‘meester van de kamermuziek’ en hofkapelmeester. Twintig jaar later bemachtigde Torri zijn droombaan: ‘director’ aan de hofkapel in München.

Op het scharnierpunt tussen twee eeuwen is Torri’s muziek een geslaagd huwelijk van de Venetiaanse meerkorige stijl en een modernere schriftuur à la Scarlatti. Opmerkelijk is het corpus van oratoria dat Torri bij elkaar heeft geschreven: de meest substantiële bijdrage tot het genre uit de periode vóór Händel! Het oratorium La vanità del mondo (1706) beleeft meer dan driehonderd jaar na de eerste voorstelling in Brussel nu ook zijn Nederlandse première.

 

Oud drama komt tot leven

De uitmuntende klavecinist en ensembleleider Johannes Keller, vervangt Andrea Marcon, die dit concert helaas op doktersadvies moest afzeggen. Hij ontketent in deze productie de dramatische kracht van Torri’s partituur en laat de bloedmooie aria’s zinderen als weleer.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel