Fin de partie: Kurtágs eerste opera

Fin de partie: Kurtágs eerste opera
vrijdag 8 maart 2019 - 20u00
A'dam-Muziektheater
Radio Filharmonisch Orkest
Markus Stenz, dirigent
  • Frode Olsen, bas-bariton - Hamm
  • Leigh Melrose, bariton - Clov
  • Hilary Summers, mezzosopraan - Nell
  • Leonardo Cortellazzi, tenor - Nagg

Programma

Programma

  • György Kurtág - Fin de partie
Stichting Omroep Muziek

Fin de partie: terug tot de essentie

Fin de partie naar het beroemde toneelstuk van Samuel Beckett, is de eerste opera van de nu 92-jarige György Kurtág, een van de grootste hedendaagse componisten. Pierre Audi maakte met deze productie zijn debuut als regisseur in La Scala in Milaan. De Nationale Opera presenteert Fin de partie samen met het Radio Filharmonisch Orkest, het koor van De Nationale Opera en vocale solisten onder leiding van chef-dirigent Markus Stenz op 6, 8 en 10 maart in Muziektheater Amsterdam.

 

Wachten op het einde

De beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar Samuel Beckett schreef Fin de partie (1957), een stuk voor vier personages, in eerste instantie in het Frans en vertaalde dit later zelf naar het Engels: Endgame. Het schrijven in een andere taal dan zijn moedertaal stelde hem naar eigen zeggen in staat simpeler en directer te schrijven. Naast En attendant Godot wordt Fin de partie gezien als een van Becketts belangrijkste werken.

Beckett brengt het theater terug tot de essentie: mensen die met elkaar in één ruimte de tijd laten passeren. In Fin de partie zijn de personages slechts met één ding bezig: wachten op het einde.

 

Kurtág

De composities van György Kurtág hebben met hun kale, geconcentreerde, intens expressieve stijl een onuitwisbaar stempel gedrukt op de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse muziek. Kurtág heeft genoeg aan een paar maten om een complete wereld op te roepen.

 

 

Deel dit artikel