Fantastique: John Eliot Gardiner en het genie Berlioz

Fantastique: John Eliot Gardiner en het genie Berlioz
zaterdag 20 oktober 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Orchestre Révolutionnaire et Romantique
John Eliot Gardiner, dirigent
  • Lucile Richardot, mezzosopraan

Programma

Programma

  • Hector Berlioz - Ouverture Le Corsaire
  • Hector Berlioz - La mort de Cléopâtre
  • Hector Berlioz - Chasse royale uit Les Troyens
  • Hector Berlioz - Ah! Je vais mourir uit Les Troyens
  • Hector Berlioz - Symphonie fantastique
- NTR Radio

Losse kaarten zijn te bestellen vanaf 1 juni 2018. De verkoop van abonnementen voor concerten in de NTR ZaterdagMatinee is reeds gestart. Lees hier meer informatie over de serie-abonnementen.


John Eliot Gardiner en het genie Berlioz

John Eliot Gardiner en zijn Orchestre Révolutionnaire et Romantique maken nieuwsgierig. Hun ‘versie’ van de beroemde Symfonie fantastique laat horen waarom Berlioz de Franse orkestwereld deed kantelen.

 

Berlioz’ stormachtige ontwikkeling

De stormachtige ontwikkeling van het genie Hector Berlioz wordt in dit programma op de voet gevolgd. Wanneer de jonge componist in 1829 met zijn verbijsterend moderne cantate La mort de Cléopatre voor de derde keer meedingt naar de Prix de Rome, wordt hij schamper afgewezen. In het volgende jaar – hij is dan 26 – schrijft hij zijn Symphonie fantastique, een hallucinerende reactie op een krankzinnige verliefdheid. Nog een jaar later wint hij die felbegeerde Prix de Rome alsnog met een suffige cantate die de regels keurig volgt. De ‘Fantastique’ ging echter de muziekgeschiedenis in als de belangrijkste Franse symfonische schepping van de negentiende eeuw.

 

De Symphonie fantastique op originele instrumenten

Mendelssohn dacht daar heel anders over: “twee piano’s die klokken moeten imiteren, vier paukenisten met vilten stokken, twee harpen, een berg grote trommen, violen verdeeld in acht partijen en contrabassen in twee, en dat alles alleen maar om nutteloze rommel te produceren”. Een genadeloze beschrijving die doodnieuwsgierig maakt naar de uitvoering – met de originele instrumentatie – door John Eliot Gardiner en zijn Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Want wie wil er nu niet eindelijk eens kennismaken met de serpent en de ophicleïde? 

 

Lees meer in: John Eliot Gardiner verenigt musicus en historicus


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel