Elim Chan dirigeert Tsjaikovski's Vijfde

Elim Chan dirigeert Tsjaikovski's Vijfde
vrijdag 17 januari 2020 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Nederlands Philharmonisch Orkest
Elim Chan, dirigent
  • Dominique Vleeshouwers, slagwerk

Programma

Programma

  • Felix Mendelssohn - Die Hebriden
  • James MacMillan - Tweede slagwerkconcert
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Vijfde symfonie
AVROTROS Radio

Expressief concert voor slagwerk

Na Mendelssohns sfeervolle natuurschildering Die Hebriden staat muziek van de toonaangevende Schotse componist James MacMillan op de lessenaars van het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Elim Chan. Sinds de première van zijn slagwerkcompositie Veni, Veni, Emanuel is MacMillan niet meer weg te denken uit het Britse en mondiale muziekleven. Inmiddels zette hij een Tweede slagwerkconcert op papier: virtuoos, soms uitgesproken expressief en betoverend, dan weer explosief.

 

‘Niet inferieur’

Na de pauze: Tsjaikovski’ Vijfde symfonie. Pjotr Iljitsj was 47 en een gevierd componist met een internationale carrière toen hij in 1888 begon met het componeren van zijn Vijfde symfonie. Persoonlijk viel het leven hem echter zwaar: zijn worsteling met zijn homoseksualiteit en een ongelukkig huwelijk wierpen hem in een diepe depressie. Toch, tien jaar na zijn tragische Vierde symfonie, vond Tsjaikovski dat het tijd werd voor een nieuwe symfonie. De inspiratie liet aanvankelijk te wensen over, maar de ideeën kwamen toch: '… geleidelijk en met wat moeite pers ik de symfonie uit mijn afgestompte brein'. Vier maanden later schreef hij aan zijn weldoenster, Nadezjda von Meck: 'Nu de symfonie bijna klaar is, kan ik zeggen dat ze … niet inferieur is aan de vorige'.

 

  • Met informatie over het Tweede slagwerkconcert van James MacMillan kunt u hier lezen in een interview dat Thea Derks met de componist maakte.
  • Thea Derks sprak James MacMillan en Colin Currie op 5-11-2014 in het Muziekcentrum van de Omroep in HIlversum, na de eerste repetitie voor de wereldpremière. Uitvoering 7-11-2014 in AVROTROSVrijdagconcert tijdens heropening TivoliVredenburg. Luister hier: .

 


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten

 

Deel dit artikel