Eindeloze liefde

Eindeloze liefde
vrijdag 24 november 2017 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Markus Stenz, dirigent
  • Ueli Wiget, piano
  • Fabienne Martin, ondes martenot

Programma

Programma

  • Richard Wagner - Vorspiel und Liebestod uit Tristan und Isolde
  • Olivier Messiaen - Turangalîla-symphonie
- AVROTROS Radio

‘Eindeloze liefde’ is het motto van het derde concert in de aan Leonard Bernstein gewijde serie van het AVROTROS Vrijdagconcert.

Een van Leonard Bernsteins grootste wapenfeiten was het dirigeren van de wereldpremière van Messiaens Turangalîla-Symfonie in 1949 met het Boston Symphony Orchestra. De symfonie is, net als Wagners Tristan und Isolde, gebaseerd op de liefde in al zijn uitingsvormen: zachtaardig, verzengend, paradijselijk en bij Messiaen natuurlijk ook hemels en goddelijk. Messiaen verwijst direct naar Tristan und Isolde maar in tegensteling tot Wagners Prelude und Liebestod eindigt de Turangalîla hoopvol en optimistisch, dankzij kwetterende vogels en uitgelaten buisklokken, celesta, vibrafoon en een sensuele ondes martinot. Daarmee was de Turangalîla-Symfonie Bernstein op het lijf geschreven: een spetterend en expressief werk, dat overloopt van energie en levensvreugde. Chef-dirigent Markus Stenz leidt het Radio Filharmonisch Orkest in grote bezetting door de veeleisende partituren van Wagner en Messiaen.

 

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 u. een inleiding door Madeleine Pfundt.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel