Een staaltje ouderwetse meerstemmigheid

Een staaltje ouderwetse meerstemmigheid
zaterdag 27 januari 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Ghislieri Choir & Consort
Giulio Prandi, dirigent

Programma

Programma

  • Giovanni B. Pergolesi - Mis in D
  • Niccolo Jommelli - Miserere
  • Antonio Vivaldi - Dixit Dominus RV 594
- NTR Radio

Hoe muziek kan blijven inspireren

Muziek over muziek, ofwel muziek geïnspireerd door andere muziek, kent vele verschijningsvormen. Zo maakte Niccolò Jommelli, componist van een generatie jonger dan Vivaldi, er in zijn Miserere werk van om te laten horen dat hij schatplichtig was aan de stile antico van Palestrina. Hij paste een staaltje ‘ouderwetse’ meerstemmigheid toe dat ook vandaag de dag nog recht overeind staat. Antonio Vivaldi liet zich op zijn beurt inspireren door zijn eigen werk. Tot drie keer toe schreef hij een Dixit Dominus. Steeds lijkt het of hij in de nieuwere versie enthousiast voortborduurt op wat hij daarvoor ontdekt en geschreven had. 

 

Ghislieri Choir & Consort

Het tweede Dixit Dominus van Vivaldi (RV 594) is van de drie die hij schreef, met voorsprong de meest enerverende. Niet alleen door de opzwepende dubbelkorigheid - een kolfje naar de hand van het Ghislieri Choir en Consort - maar ook door dat opmerkelijke laatste deel, dat een combinatie is van een chaconne en een fuga. Daarin laat Vivaldi horen dat hij niet onderdoet voor Bach, sterker nog: het chaconne-thema is hetzelfde als dat van Bachs Goldberg-variaties.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel