Een Russische kerst met het Lets Radiokoor

Een Russische kerst met het Lets Radiokoor
zaterdag 19 december 2020 - 13u00
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Lets Radiokoor
Sigvards Klava, dirigent

Programma

Programma

  • Georgi Sviridov - Delen uit Gezangen en gebeden
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Delen uit Negen geestelijke koorwerken
  • Sergej Rachmaninov - Concert voor koor 'In onze gebeden, immer aanwezige Moeder Gods'
  • Aleksandr Gretsjaninov - Delen uit Vigilie voor de gehele nacht
  • Alfred Momotenko-Levitsky - Onze Vader
  • Valentin Silvestrov - Twee kerstwiegeliedjes
NTR
Het Russische kerstfeest vindt vanwege de afwijkende kerkkalender pas begin januari plaats, maar op 19 december kunt u de rijkdom ervan alvast meemaken met het internationaal vermaarde Lets Radiokoor en Sigvards Klava... Tsjaikovski, Rachmaninoff en Momotenko-Levitsky.

De vernieuwers Tsjaikovski en Rachmaninoff Na bestudering van de intrigerende, vaak meerstemmige oude Russisch-orthodoxe koormuziek probeerden Tsjaikovski en Rachmaninoff de enigszins versleten negentiende-eeuwse traditie wat op te schudden. Ook al hielden zij zich aan het verbod op muziekinstrumenten, de kerkelijke autoriteiten vonden het maar niets. Maar de twee trotseerden de rechtszaken waarmee men trachtte de uitvoering van hun werk in de kerk te voorkomen.

Kleurrijk kerstrepertoire
Het koorrepertoire dat sindsdien – rond 1880-1920 – geschreven werd is soepel van ritmiek, spannend qua harmonie, vol van kleuren en beroemd om zijn diepe bassen. Dít is de muziek die wij nu vereenzelvigen met de rijkversierde Russische kerken, waar wierook walmt en als appeltjes ingedroogde oudjes iconen kussen. Terwijl de Sovjet-Unie uiteenviel, borduurden de Oekraïner Silvestrov en zijn Russische collega Sviridov op de ‘romantische’ traditie voort. En Alfred Momotenko-Levitsky? Een Russische ‘geheimtip’ uit Nederland!

Deel dit artikel