Edo de Waart: Lieder von der Erde

Edo de Waart: Lieder von der Erde
zaterdag 24 april 2021 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Edo de Waart, dirigent
  • Markus Eiche, bariton
  • Sasha Cooke, mezzosopraan
  • Andrew Staples, tenor

Programma

Programma

  • Alfred Momotenko-Levitsky - Earth's prayers
  • Alphons Diepenbrock - Im grossen Schweigen
  • Gustav Mahler - Das Lied von der Erde
NTR Radio
Alfred Momotenko-Levitsky schrijft een ‘antwoord’ op Mahlers emotionele Lied von der Erde. Edo de Waart dirigeert bovendien Im großen Schweigen van Mahlers Nederlandse vriend Diepenbrock.

De vrienden Mahler en Diepenbrock
Op 5 april 2021 is het precies honderd jaar geleden dat Alphons Diepenbrock overleed. De Nederlander was een goede vriend van Gustav Mahler. Reden genoeg om de bijzondere band tussen beiden te vieren met twee meesterwerken: Diepenbrocks Im großen Schweigen en Mahlers indringende Das Lied von der Erde.

Earth’s Prayers: onthutsend statement
Edo de Waart, in het verleden al verantwoordelijk voor memorabele Mahleruitvoeringen, leidt het orkest bovendien in een wereldpremière van Alfred Momotenko-Levitsky. Met zijn Na Strastnoj schreef deze Russisch-Nederlandse componist in 2017 een “waardig tegenstuk” (de Volkskrant) van Rachmaninovs Vespers. Nu vertelt hij met zijn onthutsende Earth’s Prayers in het verlengde van Mahlers ‘Symphonie für eine Tenor- und eine Altstimme und Orchester’ dat de aarde als we zo doorgaan straks helemaal niet meer zingt. Een aangrijpend statement.
Deel dit artikel