Dukas' De tovenaarsleerling en Noa Wildschut in Saint-Saëns' Vioolconcert nr. 3

Dukas' De tovenaarsleerling en Noa Wildschut in Saint-Saëns' Vioolconcert nr. 3
zondag 27 september 2020 - 11u00
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
James Gaffigan, dirigent
  • Noa Wildschut, viool

Programma

Programma

  • Paul Dukas - De tovenaarsleerling
  • Camille Saint-Saëns - Derde Vioolconcert
  • Camille Saint-Saëns - Bacchanale uit Samson et Dalila
AVROTROS Radio
Noa Wildschut soleert bij het Radio Filharmonisch Orkest in Saint-Saëns Derde vioolconcert. 'Een muzikale reis', prees NRC. Dukas' symfonisch gedicht De tovenaarsleerling is een magisch waterballet.

Noa Wildschut speelt Saint-Saëns
De nieuwe generatie toptalenten op viool wordt vooruitgesneld door Noa Wildschut. Vandaag soleert ze in Saint-Saëns' Derde vioolconcert. NRC prees de manier waarop Wildschut in dit werk de muzikale reis centraal laat staan. 'Ze voerde fluistergesprekken met de klarinet, deed tedere vrijages met de hobo, en liet zich voortdrijven op de verzadigde toon van de strijkers.' Saint-Saëns schreef het Derde vioolconcert in Spanje. De reislustige componist verwerkte oriëntaalse invloeden in zijn opera Samson en Delila. Daaruit speelt het Radio Filharmonisch Orkest deze ochtend de opzwepende Bacchanale.

De tovenaarsleerling
Van Paul Dukas leidt James Gaffigan het symfonisch gedicht De tovenaarsleerling. In deze ballade van Goethe wekt een overmoedige tovenaarsleerling, als de meester van huis is, het halve interieur tot leven. Maar dat pakt niet uit zoals hij hoopte. Wereldberoemd werd Dukas' werk nadat het werd gebruikt door Disney in de film Fantasia. Met Mickey Mouse in de rol van tovenaarsleerling.
Deel dit artikel