Diefstal en een betoverende klarinettist

Diefstal en een betoverende klarinettist
zaterdag 13 januari 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Residentie Orkest
Nicholas Collon, dirigent
  • Martin Fröst, klarinet

Programma

Programma

  • Jan-Peter De Graaff - Le café de nuit
  • Victoria Borisova-Ollas - Golden dances of Pharaohs
  • Anders Hillborg - Klarinetconcert 'Peacock tales'
  • Igor Stravinsky - Petroesjka
- NTR Radio

Jan-Peter de Graaff leent bij Stravinsky

Igor Stravinsky was een dief. Hij stal volksmuziek zonder er voor uit te komen en hij pikte ook het beroemde draaiorgeldeuntje dat zo’n belangrijke rol speelt in zijn Petroesjka. De orgelman die Stravinsky een proces aandeed, won uiteindelijk het pleit en kreeg de erkenning die hij verdiende. Ook de jonge Nederlandse componist Jan-Peter de Graaff steelt, al doet hij het een stuk subtieler. In zijn Café de nuit, geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Vincent van Gogh, speelt de sfeer van Petroesjka een belangrijke rol, maar ook het ‘Petroesjka-akkoord’ komt als een vluchtig vleugje Stravinsky langs. Verder vertaalt hij de wijze waarop Van Gogh kleur en vorm behandelt, naar de muziek.

 

Mime en dans van klarinettist Martin Fröst

Tussen Café de nuit en Petroesjka transformeert Martin Fröst de klarinet tot een hoofdrolspeler die zingt, vertelt, kreunt, krijst, ademloos doordendert en uiteindelijk betovert met twee belangwekkende voor hem geschreven concerten. Peacock Tales van de Zweed Anders Hillborg is sinds 1998 het werk waarmee Fröst wereldfaam verwierf. Mime en dans zijn daarbij net zo belangrijk als de muziek. Ook het even mythische als mystieke Golden Dances of Pharaohs van de Russische Victoria Borisova-Ollas focust geheel op de ongekende virtuositeit van deze klarinettist.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel