De vrouwelijke Faust

De vrouwelijke Faust
zaterdag 4 november 2017 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Valerio Galli, dirigent
  • Rosanne Philippens, viool

Programma

Programma

  • Giacomo Puccini - Capriccio sinfonico
  • Ferruccio Busoni - Vioolconcert
  • Pietro Mascagni - Rapsodia satanica
- NTR Radio

Filmmuziek van Pietro Mascagni bij Rapsodia satanica

Hoewel in menige biografie van Pietro Mascagni vermeld wordt dat hij ook filmmuziek schreef, componeerde de Italiaanse operacomponist slechts één filmscore. In 1915 schreef hij zijn operateske noten voor de zwijgende film Rapsodia satanica van regisseur Nino Oxilia. Deze opmerkelijke bijdrage aan de Italiaanse cinematografie was diens laatste film. Het plot lijkt op de Faustmythe, maar de ‘Faust’ is nu een oudere vrouw, gespeeld door Lyda Borelli. Zij sluit een pact met de duivel om eeuwige jeugd te verkrijgen. Naar verluidt nam Mascagni de opdracht louter aan voor het geld – hij wilde de zorg voor zijn zieke broers kunnen bekostigen. De muziek, meeslepend als Cavalleria rusticana, leed daar overigens niet onder.

 

Rosanne Philippens speelt Busoni

De noten dragen de beelden die in 2006 door het Duitse Arte geheel gerestaureerd en in ere hersteld werden. De complete film wordt tijdens de ZaterdagMatinee vertoond, waarbij Mascagni’s muziek vanzelfsprekend live wordt gespeeld. Het Capriccio sinfonico van Mascagni’s grote rivaal Puccini en het door Rosanne Philippens gespeelde Vioolconcert van Busoni (een werk dat het neoclassicisme inluidde) bieden een prachtig tijdskader.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel