De Russische Oorlogssymfonie

Dmitri Sjostakovitsj
De Russische Oorlogssymfonie
vrijdag 23 maart 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Dima Slobodeniouk, dirigent
  • Elsbeth Moser, bajan
  • Baiba Skride, viool
  • Harriet Krijgh, cello

Programma

Programma

  • Sofia Goebaidoelina - Tripelconcert
  • Dmitri Sjostakovitsj - Zevende symfonie 'Leningrad'
AVROTROS Radio

‘Leningrad’

Sjostakovitsj’ Zevende Symfonie, geschreven in 1941 tijdens de belegering van Leningrad door de Duitsers, is op het eerste gezicht een prachtig stuk muzikale propaganda. Vol bombast klinkt de overwinning op de bezetter, juichend de vreugde van de  inwoners na hun moedige verzet. Toch is ook een andere ondertoon te bespeuren, namelijk die van de Sjostakovitsj die zelf voortdurend in vrees leefde om te worden gedeporteerd naar Siberië als opperbaas Stalin zijn werk niet socialistisch genoeg vond. Tragiek en menselijk lijden zijn verstopt in de dubbele bodem. Vanwege de heroïek waarmee de symfonie is omgeven, wordt de ‘Leningrad’ ook wel de Eroica van de twintigste eeuw genoemd. Zelf noemde Sjostakovitsj de symfonie later een ‘Requiem voor de slachtoffers van het Stalin-regime’.

 

Russische bajan in de hoofdrol

Voor de pauze klinkt de Nederlandse première van Goebaidoelina’s Tripelconcert. In de hoofdrollen drie prominente solisten: de betoverende celliste Harriet Krijgh bevindt zich in het gezelschap van violiste Baiba Skride (winnares Koningin Elisabethwedstijd) en Elsbeth Moser (winnares van diverse concoursen voor accordeon en bajan, een Russische knopaccordeon). Goebaidoelina was leerling en later assistent van Sjostakovitsj, die haar op het hart drukte haar eigen weg te volgen en geen navolger te worden. Die weg leidde haar naar de positie van meest vooraanstaande Russische componist van dit moment. Onnavolgbaar toont Goebaidoelina in haar Tripelconcert de verwevenheid van de bajan met de Russische volksmuziek.

 

Lees meer in: Sjostakovitsj' Oorlogssymfonie en een nieuw tripelconcert.

Beluister hier de reportage die Thea Derks maakte met Elsbeth Moser, Baika Skride en Harriët Krijgh: 

 

 

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Huub Beckers.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel