De raadselachtige Vivier

De raadselachtige Vivier
zaterdag 29 februari 2020 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Asko|Schönberg
Bas Wiegers, dirigent
  • Slagwerk Den Haag, ensemble
  • Barbara Kozelj, mezzosopraan
  • Katrien Baerts, sopraan

Programma

Programma

  • Claude Vivier - Pulau Dewata
  • Claude Vivier - Zipangu
  • Claude Vivier - Wo bist du Licht!
  • Reza Namavar - Tiaré Tahiti
  • Claude Vivier - Lonely child
NTR Radio

De intrigerende Claude Vivier – Canadees die zijn bronnen zocht in het zuidoosten van Azië en het Midden-Oosten – staat centraal in dit concert van Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag, mezzosopraan Barbara Kozelj en sopraan Katrien Baerts onder leiding van Bas Wiegers.  Nieuw werk van de Nederlands-Iraanse Reza Namavar gaat tijdens deze Matinee in wereldpremière.

 

De raadselachtige Claude Vivier

Ruim tien jaar geleden bracht de onlangs overleden dirigent Reinbert de Leeuw* het werk van de raadselachtige Canadese componist Claude Vivier, de man die zijn eigen dood voorspelde in zijn laatste compositie, groots onder de aandacht. Nog steeds is zijn muziek, waarin invloeden van zijn leermeester Karlheinz Stockhausen, de Franse spectralisten en de volksmuziek van Java, Bali en Iran samenkomen, geen gemeengoed. De NTR ZaterdagMatinee geeft uitgebreid aandacht aan een aantal van zijn meesterwerken waarin de obsessie met de dood misschien wel het belangrijkste thema is.

 

Nieuw werk van Reza Namavar

Speciaal voor dit concert kreeg de Nederlandse componist met Iraanse wortels Reza Namavar het verzoek een nieuw werk te schrijven. Tiare Tahiti, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, beleeft hier zijn wereldpremière. De componist die in 2014 al eens Versnelheijdsbinderh schreef voor de ZaterdagMatinee, werd in 2017 geëerd met de eerste tweejaarlijkse Willem Breukerprijs, een prijs voor een componist wiens werk wordt gekenmerkt door “vrijheid, een hartelijke brutaliteit en een volstrekt open geest”. Dus u bent – in vrolijke zin – gewaarschuwd.

 

* Reinbert de Leeuw, oorspronkelijk als dirigent voor dit concert aangekondigd, overleed 14 februari jl. op 81-jarige leeftijd. Lees het  In Memoriam op de site van NPO Radio4 met onder meer het allerlaatste interview van Reinbert de Leeuw in gesprek met Hans Haffmans.  

 


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel