De kleine zeemeermin en Brahms' Vioolconcert

De kleine zeemeermin en Brahms' Vioolconcert
vrijdag 9 november 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Nederlands Philharmonisch Orkest
Marc Albrecht, dirigent
  • Arabella Steinbacher, viool

Programma

Programma

  • Johannes Brahms - Vioolconcert
  • Alexander Zemlinsky - Die Seejungfrau
- AVROTROS Radio

Voor dit concert zijn kaarten los te bestellen of als onderdeel van een voordelig abonnement. Lees hier meer informatie over de abonnementen in de serie AVROTROS Vrijdagconcert.


Brahms en Zemlinsky

Het Nederlands Philharmonisch Orkest komt naar Utrecht met chef-dirigent Marc Albrecht en de Duitse violiste Arabella Steinbacher. In deze aflevering van het AVROTROS Vrijdagconcert is Arabella te horen als soliste in Brahms’ even meeslepende als doorwrochte Vioolconcert, een werk dat in zijn tijd door velen als onspeelbaar werd beschouwd, als ‘ein Konzert gegen die Violine’. Inmiddels is het halsbrekende werk dat Brahms voor zijn goede vriend Joseph Joachim schreef, volledig omarmd door de muziekwereld.

Als tweede werk Die Seejungfrau van Alexander Zemlinsky, de Oostenrijkse componist die een zwak had voor sprookjesachtige teksten. Deze driedelige symfonische fantasie uit 1902 gaat terug op De kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen, maar Zemlinsky betrok het verhaal over de onbereikbare liefde ook op zichzelf. Pas in 1984 werd het vergeten werk weer compleet teruggevonden. Een buitenkans!


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

  

Deel dit artikel