Bernstein en Brahms op symfonisch avontuur

Bernstein en Brahms op symfonisch avontuur
vrijdag 26 januari 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Edo de Waart, dirigent
  • Marjolein Koning, althobo
  • Hessel Buma, trompet
  • Sasha Cooke, mezzosopraan

Programma

Programma

  • Aaron Copland - Quiet city
  • Leonard Bernstein - Eerste symfonie 'Jeremiah'
  • Johannes Brahms - Eerste symfonie
- AVROTROS Radio

Uit de Oude en de Nieuwe Wereld

In het AVROTROS Vrijdagconcert heeft het Radio Filharmonisch Orkest een eigen serie, waarin muziek uit de Oude en de Nieuwe Wereld elkaar de hand reiken. Eredirigent Edo de Waart liet voor dit concert zijn keuze vallen op Aaron Copland en Leonard Bernstein uit de Nieuwe Wereld. Daartegenover staat de Eerste symfonie van Brahms, die pas na een lange worsteling met muzikale tradities uit het avondland tot stand kwam, en vrijwel direct een 'klassieker' werd.   

Copland en Bernstein tonen in zeer beeldende, verhalende muziekstukken hun innige banden met de joodse cultuur. Beide werken gingen veelzeggend genoeg in première tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aaron Copland destilleerde uit zijn toneelmuziek bij Quiet city van Irwin Shaw een concertstuk voor trompet, althobo en strijkers. Leonard Bernstein wijdde in oorlogstijd zijn Eerste symfonie aan de waarschuwingen van de oudtestamentische profeet Jeremia. Een van Jeremia’s donkere klaagzangen wordt vertolkt door de mezzosopraan Sasha Cooke.   


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel