Bernard Haitink dirigeert Bruckners Zevende

Bernard Haitink - foto Simon van Boxtel
Bernard Haitink dirigeert Bruckners Zevende
zaterdag 15 juni 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Bernard Haitink, dirigent
  • Camilla Tilling, sopraan

Programma

Programma

  • Richard Strauss - Das Rosenband
  • Richard Strauss - Ich wollt ein Sträusslein binden
  • Richard Strauss - Säusle, liebe Myrte
  • Richard Strauss - Die heiligen drei Könige aus Morgenland
  • Richard Strauss - Morgen
  • Anton Bruckner - Zevende symfonie
NTR Radio

Bruckners ‘meest perfecte’ Zevende

Als hij met zijn Derde symfonie openlijk zijn voorliefde voor Wagner heeft betoond, komt dat Anton Bruckner op zware kritiek te staan van lieden die muziek ‘puur’ willen houden: muziekliefhebbers die menen dat muziek niet moet willen ‘verhalen’. Maar de componist is niet tot zwijgen te brengen. Na een jaar noeste arbeid legt hij in november 1874 de ‘laatste hand’ aan zijn Vierde symfonie, een machtige brok van een kleine tweeduizend maten. Hij sleutelt nog jaren om het werk te perfectioneren. Zijn romantische inborst blijft ook in de Zevende waarneembaar – samen met de Vierde is het Bruckners meest geliefde symfonie gebleven. In beide werken blijft de relatie met Wagner aanwezig. Qua vorm is de Zevende misschien wel de meest perfecte.

 

Bernard Haitink geeft zijn orkest ruimte

Bruckners lange adem blijft voor sommigen een probleem. Zo noemde een recensent de Vierde ooit een symfonische vierluik, waarvan elk deel afzonderlijk de dood van het orkest zou kunnen betekenen. Maar juist Bernard Haitink weet als geen ander hoe een dirigent een orkest – zijn orkest – kan laten spélen, de muziek kan laten ademen zonder overbodige ingrepen. Haitink kent deze muziek van binnenuit – net als het werk van Richard Strauss…

 

Programmawijziging

In plaats van de oorspronkelijk voor deze Matinee geprogrammeerde Vierde symfonie van Anton Bruckner dirigeert Bernard Haitink diens Zevende symfonie. Het Radio Filharmonisch Orkest heeft de Vierde zeer recent in een reeks van vier concerten uitgevoerd, onder andere in het AVROTROS Vrijdagconcert en Het Zondagochtend Concert. Haitink besloot daarom liever een andere symfonie te dirigeren, en het werd de Zevende. Uiteraard respecteert de NTR ZaterdagMatinee deze wens van de beschermheer van het Radio Filharmonisch Orkest, Bernard Haitink.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel