Bernard Haitink dirigeert Bruckners Vierde

Bernard Haitink - foto Simon van Boxtel
Bernard Haitink dirigeert Bruckners Vierde
zaterdag 15 juni 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Bernard Haitink, dirigent
  • Camilla Tilling, sopraan

Programma

Programma

  • Richard Strauss - Das Rosenband
  • Richard Strauss - Ich wollt ein Sträusslein binden
  • Richard Strauss - Säusle, liebe Myrte
  • Richard Strauss - Die heiligen drei Könige aus Morgenland
  • Richard Strauss - Morgen
  • Anton Bruckner - Vierde symfonie
- NTR Radio

Bruckners ‘Romantische’

Als hij met zijn Derde symfonie openlijk zijn voorliefde voor Wagner heeft betoond, komt dat Anton Bruckner op zware kritiek te staan van lieden die muziek ‘puur’ willen houden: muziekliefhebbers die menen dat muziek niet moet willen ‘verhalen’. Maar de componist is niet tot zwijgen te brengen. Na een jaar noeste arbeid legt hij in november 1874 de ‘laatste hand’ aan zijn Vierde symfonie, een machtige brok van een kleine tweeduizend maten. Zijn inspiratiebronnen, en zelfs de ondertitel ‘Romantische’, verzwijgt hij om geen slapende honden wakker te maken. Hij sleutelt nog jaren om het werk te perfectioneren. En hij ‘bekent’ in 1880 over de finale: “da weiß i selber nimmer mehr, was i dabei denkt hab” – waar het over gaat, dat weet ik zelf niet eens meer.

 

Bernard Haitink geeft zijn orkest ruimte

De lengte blijft voor sommigen een probleem. Een recensent noemt het werk een symfonische vierluik, waarvan elk deel afzonderlijk de dood van het orkest zou kunnen betekenen. Maar juist Bernard Haitink weet als geen ander hoe een dirigent een orkest – zijn orkest – kan laten spélen, de muziek kan laten ademen zonder overbodige ingrepen. Haitink kent deze muziek van binnenuit – net als het werk van Richard Strauss...


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel