Beethoven en Petroesjka

Beethoven en Petroesjka
vrijdag 6 maart 2020 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Noord Nederlands Orkest
James Judd, dirigent
  • Jean-Efflam Bavouzet, piano

Programma

Programma

  • Albert Roussel - Vierde symfonie
  • Ludwig van Beethoven - Vijfde pianoconcert 'Keizersconcert'
  • Igor Stravinsky - Petroesjka
AVROTROS Radio

Beethoven en Jean-Efflam Bavouzet 

Het Noord Nederlands Orkest onder leiding van James Judd onthaalt u om te beginnen op muziek uit Frankrijks ‘belle époque’. Roussels Vierde Symfonie is uit zijn latere periode, toen hij afscheid had genomen van het fluwelen impressionisme van Debussy en de deur openzette voor pittige ritmiek, een batterij slagwerk en heldere lijnen. Nobel, energiek en vol humor.

Beethovens heroïsche Vijfde pianoconcert, alias ‘Keizer’, doet robuust aan met echo’s van revolutie en bravoure, maar toont bij vlagen ook lieflijke trekjes. Het werk is in uitstekende handen bij de Franse pianist Jean-Efflam Bavouzet, wiens grote talent al in 1986 werd onderstreept door het winnen van de eerste prijs van de Beethoven International Piano Competition in Keulen.

Als afsluiting klinken delen uit Stravinsky’s Petroesjka, een van de meest geliefde balletcomposities uit het begin van de 20ste eeuw. Bij Stravinsky is het decor het sprookjesachtig Rusland van zijn jeugd: een jaarmarkt vol potsenmakers, een ballerina, een tovenaar, liefdesrivalen, muzikanten, dansers, luidruchtige dronkaards en natuurlijk de verliefde pop Petroesjka. De muziek is lichtvoetig met prachtige tragische ondertonen. Muziek als een toverlantaarn, hoe droef het verhaal ook eindigt voor Petroesjka.

 

19.30 u: inleiding door Paul Janssen


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten

 

Deel dit artikel