Beelden uit de romantiek

Beelden uit de romantiek
vrijdag 20 oktober 2017 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Markus Stenz, dirigent
  • Anatol Ugorski, piano

Programma

Programma

  • Hector Berlioz - Ouverture Le Corsaire
  • Aleksandr Skrjabin - Pianoconcert
  • Richard Wagner - Voorspel tot de derde akte uit Die Meistersinger
  • Robert Schumann - Derde symfonie 'Rheinische'
- AVROTROS Radio

Frankrijk, Duitsland en Rusland

Chef-dirigent Markus Stenz, het Radio Filharmonisch Orkest en pianist Anatol Ugorski laten in dit AVROTROS Vrijdagconcert hun licht schijnen op hoe de romantiek floreerde in Frankrijk, Rusland en Duitsland. De eigenzinnige Hector Berlioz was de belangrijkste muzikale vormgever van de Franse romantiek. Waar Richard Wagner onmiskenbaar het hoogtepunt van de Duitse romantiek markeert, is het oeuvre van Robert Schumann een even bescheiden als revolutionair baken van de vroege Duitse romantiek. En Rusland?

 

Skrjabins Pianoconcert

Verrassend: een Russisch pianoconcert, maar dan niet van Tsjaikovski of Rachmaninov. Van wie dan wel? Van het componerende cryptogram Alexander Skrjabin: klavierleeuw, zelfverklaard filosoof en enfant terrible van de Russische muziek. Rimski-Korsakovs oordeel over Skrjabins Pianoconcert maakt nieuwsgierig. ‘Het werk van een leeghoofdig genie waarvan de pianopartij eigenlijk voor twee piano’s is geschreven.’  

 

Anatol Ugorski

Solist in Skrjabins Pianoconcert is de Russische pianist Anatol Ugorski. Een man met een bijzondere levensloop, die pas in de jaren ’90 werd ‘ontdekt’.  Zijn opmerkelijke interpretaties weerspiegelen zijn levensvisie:  ‘Verschillen maken het leven interessant’, aldus Ugorski. ‘Ik wil ze niet uitwissen. Anderen hebben het volste recht er een andere muzikale mening op na te houden. Per slot van rekening zal ik de mijne ook niet veranderen. Mijn probleem is altijd geweest dat ik alles precies wil weten. Ik kan niet volstaan met het aanstrijken van een lucifer, ik moet weten waarom hij brandt…’.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel