Bastiaan Everink: marinier wordt operazanger

Bastiaan Everink: marinier wordt operazanger
zaterdag 28 september 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
James Gaffigan, dirigent
  • Annemarie Kremer, sopraan
  • Bastiaan Everink, bariton

Programma

Programma

  • Franz Schubert - Zevende symfonie 'Unvollendete'
  • Rob Zuidam - Hercules, a soldier's opera
  • Paul Hindemith - Symfonie Mathis der Maler
NTR Radio

Gestaald marinier wordt gevierd operazanger. Dat is in een notendop de carrière van Bastiaan Everink. De bariton laat het verhaal van zijn wonderbaarlijke transformatie in 2016 optekenen in het boek Strijdtoneel, waaruit componist Robert Zuidam en librettist Valentijn Dhaenens zijdelings inspiratie putten voor een muziektheatrale eenakter: Hercules. Over de wonden die een oorlog slaat in de psyche van een soldaat.

 

Hindemith en Schubert

Oorlog en geweld vormen ook het decor in Paul Hindemiths opera Mathis der Maler. Ten tijde van de bloedige Duitse Boerenoorlog zoekt de renaissanceschilder Matthias Grünewald zijn toevlucht in de kunst. De parallellen met Hindemiths eigen leven zijn evident. Hoewel dreigende wolken zich boven Europa samenpakken en de nazi’s uitvoeringen van zijn ‘entartete’ muziek op alle mogelijke manieren dwarsbomen, destilleert de componist anno 1934 een driedelig symfonisch meesterwerk uit zijn opera in wording.

Schuberts ‘Unvollendete’ lijkt bij dit alles een vreemde. In deze grootschalige, onvoltooide symfonie geen oorlogsgeweld. Hooguit een verwijzing naar de strijd tussen vader en zoon Schubert om de liefde en aandacht van de moeder, waarover Schubert schrijft in Mein Traum. Deze vertelling werd in dezelfde periode (juli 1822) door Schubert aan het papier toevertrouwd en zou volgens kenners weerklinken in delen van de ‘Unvollendete’.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel