Arthur en Lucas Jussen: driemaal op twee piano's

Arthur en Lucas Jussen: driemaal op twee piano's
zaterdag 26 oktober 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
  • Arthur Jussen, piano
  • Lucas Jussen, piano
  • Alexej Gerassimez, slagwerk
  • Simone Rubino, slagwerk

Programma

Programma

  • Hanna Kulenty - VAN...
  • Béla Bartók - Sonate voor 2 piano's en 2 slagwerkers
  • Olivier Messiaen - Visions de l'amen
- NTR Radio

Driemaal op twee piano’s

De broers Arthur en Lucas Jussen spelen Kulenty, Bartók en Messiaen. Heb je altijd een orkest nodig voor een geweldig concert? De twee top-pianisten laten horen: nee.

 

Twee piano's zónder orkest

Op het programma staan twee vermaarde werken uit het repertoire voor 176 toetsen. De Sonate voor twee piano’s en slagwerk is Béla Bartóks oorspronkelijke versie, de orkestratie is van later datum. Maar met de gebroeders Jussen in huis kan het orkest een keertje achterwege blijven.

 

Messiaen – voor zichzelf en zijn geliefde

De Jussens sluiten af met een ander invloedrijk twintigste-eeuws werk voor twee piano’s: Visions de l’amen. Olivier Messiaen schreef het in 1943 voor zijn leerlinge en latere echtgenote Yvonne Loriod en zichzelf. Een caleidoscopische blik op de betekenis van het ‘Amen’, gereguleerd door een basisthema dat in vele gedaantes opduikt.

 

In goed overleg met de artistieke leiding zijn Arthur en Lucas Jussen tot de conclusie gekomen dat Monologe van Zimmermann nog meer aandacht, studie en verdieping vergt dan zij dit uiterst complexe werk op dit moment kunnen bieden. Daarom is besloten dit werk te vervangen door VAN… van de Pools-Nederlandse Hanna Kulenty.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel