Alexander Romanovsky in Rachmaninovs Tweede pianoconcert

Alexander Romanovsky in Rachmaninovs Tweede pianoconcert
zaterdag 15 februari 2020 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Ludovic Morlot, dirigent
  • Alexander Romanovsky, piano

Programma

Programma

  • Theo Loevendie - La Calle
  • Sergej Rachmaninov - Tweede pianoconcert
  • Béla Bartók - Concert voor orkest
NTR Radio

De Rus Alexander Romanovsky speelt het beroemde Tweede pianoconcert van Sergej Rachmaninov. Een mooie combinatie met de werken van Theo Loevendie en Béla Bartók, die hun liefde voor ‘het orkest’ betonen.

 

Alexander Romanovsky in Rachmaninovs bekendste pianoconcert

Alexander Romanovsky vervangt zijn collega Alexander Gavrylyuk, die wegens een blessure zijn optreden helaas op een laat moment moest afzeggen. De beroemde Italiaanse dirigent Carlo Maria Giulini zag in de nog jonge Romanovsky, een grandioze telg in de Russische pianoschool, al een buitengewoon begaafde musicus. En in september 2011 schreef Trouw naar aanleiding van een optreden in Het Concertgebouw: “Romanovsky profileerde zich als een van de allerbeste pianisten van zijn generatie. Hij speelt niet alleen gaver en sneller dan de meeste van zijn collega’s, hij heeft tevens een heel eigen en sympathiek geluid: kristalhelder.”

 

Liefde voor de jazz en het orkest

Het Tweede pianoconcert, dat de wederopstanding van Rachmaninov na een duistere depressie markeert, krijgt gezelschap van werken die op vergelijkbare wijze de sfeer van een land transformeren tot meeslepende abstracte muziek. Theo Loevendie, van huis uit klarinettist, viert zijn liefde voor de Amerikaanse jazz in zijn nieuwe werk La Calle. En Béla Bartók verstopte zijn liefde voor de Oost-Europese volksmuziek in zijn grootse viering van het orkestapparaat, het Concert voor orkest.

 

Live webcast van dit concert is te volgen via NPO Radio4.nl


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel