75 jaar Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor

Dit najaar vieren we dat het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor 75 jaar geleden zijn opgericht. Het jubileum van de omroepensembles wordt in aangepaste vorm gevierd, maar wel zo feestelijk mogelijk. Lees hieronder meer over de extra aandacht die NPO Radio 4 aan de jubilarissen besteedt, de speciale uitzending in Podium Witteman, de jubileumconcerten en de jubileumboeken van beide ensembles.

 

NPO Radio 4 viert mee

Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor werden kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht en vieren dit jaar hun 75-jarig bestaan. Vanaf maandag 7 september staan koor en orkest in de spotlights op NPO Radio 4, met onder meer concertregistraties, gesprekken met musici in de studio van NPO Radio 4 en bijzondere opnamen uit het historisch archief.

Op 11, 12 en 13 september verzorgt NPO Radio 4 de live-uitzending van de jubileumconcerten in TivoliVredenburg en Het Koninklijk Concertgebouw. Het concert op 11 september om 21.00 uur is tevens als webcast te volgen via nporadio4.nl/live. De concerten markeren de start van de serie AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg en Het Zondagochtend Concert in het Koninklijk Concertgebouw:

 

 

Podium Witteman

Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor zijn zondag 13 september te gast in Podium Witteman. In de live-uitzending is onder meer de wereldpremière van Dai Fujikura's Midday silence te beluisteren, uitgevoerd door ensembles uit Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor onder leiding van Karina Canellakis.

 

Jubileumconcerten

Tijdens de jubileumconcerten op 11, 12 en 13 september worden beide ensembles aangevoerd door hun nieuwe chef-dirigenten: Karina Canellakis, sinds september 2019 chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, en Benjamin Goodson, sinds 1 september jl. chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. Er klinkt nieuwe muziek van Jan-Peter de Graaff, de Derde symfonie van Jean Sibelius en Johannes Brahms’ Schicksalslied.

Naast de omroepensembles kent het seizoen 20-21 nóg een jubilaris: de NTR ZaterdagMatinee beleeft dit jaar haar 60ste seizoen. Het jubileum van Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor wordt in de Matinee gevierd tijdens het concert op 31 oktober. Pracht en praal van de omroepensembles komen tot glans in een kleurrijk programma. Onder leiding van Karina Canellakis klinkt een wereldpremière van Peter-Jan Wagemans, naast muziek van Beethoven en Ravels Tzigane, met sterviolist Sergey Khachatyran. Tijdens dit concert worden eveneens de jubileumcd’s van beide ensembles gepresenteerd.

 

Jubileumboeken

Het 75-jarig bestaan van Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor was aanleiding om twee schrijvers uit te nodigen hun visie hierop te verwoorden. Oswin Schneeweisz bundelde dit in Stemgeluiden voor het Groot Omroepkoor, Inge Jongerman in De kracht van bevlogen samenspel voor het Radio Filharmonisch Orkest.  De jubileumboeken worden tijdens de concerten op 11 september gepresenteerd. Vanaf 12 september zijn de boeken te bestellen. 

> Meer informatie en bestellen: Stemgeluiden

> Meer informatie en bestellen: De kracht van bevlogen samenspel 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In ‘De kracht van bevlogen samenspel’ schetst Inge Jongerman het 75-jarige Radio Filharmonisch Orkest, van de allereerste repetitie op 26 juni 1945 tot de speciale projecten in coronatijd in 2020. Een tocht langs musici, dirigenten, programmeurs van de NTR en AVROTROS, componisten en andere betrokkenen. Met kleine portretjes, interviews en herinneringen aan bijzondere concerten. Een beeld van een orkest dat zich In vijfenzeventig woelige jaren ontwikkelde van studio-ensemble tot een internationaal gerenommeerd orkest dat zich welkom weet op tal van grote concertpodia. In de woorden van Jongerman: “Ik heb het RFO leren kennen als een gepassioneerd orkest, dat zich in vijfenzeventig bewogen jaren onmisbaar heeft weten te maken voor ontelbare muziekliefhebbers. Een ensemble van getalenteerde musici die vele stormen doorstonden en altijd weer kracht wisten te putten uit hun bevlogen samenspel.”
 
Stemgeluiden’ beschrijft de geschiedenis van het Groot Omroepkoor, het grootste professionele symfonische koor van Nederland. Met een historisch overzicht, uitgebreide aandacht voor alle dirigenten en de vele mijlpalen in het 75-jarige bestaan van het koor. Uiteraard komen (oud-)koorleden, dirigenten en bestuurders aan het woord en is er veel aandacht voor het repertoire en de vele voor het koor geschreven stukken. Oswin Schneeweisz heeft dit alles tot een prettig leesbaar boek gesmeed dat in de kast van een echte koorliefhebber niet mag ontbreken.

 

 

  

 

Deel dit artikel