Thomas Adès dirigeert Thomas Adès

Op zaterdag 26 mei is Britten Sinfonia te gast in de NTR ZaterdagMatinee. Onder leiding van Thomas Adès spelen ze werken van Prokofjev, Stravinsky, Gerald Barry en ...Thomas Adès.

Dit concert, waaraan ook cellist Steven Isserlis en pianist Nicolas Hodges meewerken, past perfect in het thema van dit seizoen: ‘Muziek 3.0 – muziek over muziek’. Waar Prokovjev in de Eerste symfonie, de ‘Klassieke’, de waarde van klassieke componisten als Mozart en vooral Haydn onderzoekt, viert de barokmuziek hoogtij in de Suite nr.1 en nr. 2 voor orkest van Stravinsky.

 

Ook Thomas Adès heeft een grote interesse in het verleden. Met zijn onbegrensde begaafdheid laat hij verbanden horen waar geen mens verder aan denkt en dat is de reden dat hij zo mooi binnen het thema ‘Muziek 3.0’ past. In zijn Three Studies from Couperin bijvoorbeeld, gaat Adès, net als in diverse andere werken, te rade bij de muziek van de Franse barokcomponist François Couperin. Kees Vlaardingerbroek “dit maakt hem tot een van de minst Engelse klinkende Engelse componisten, een componist met een ‘on-Britse exuberantie’.”

 

De vinger aan de pols houden, signaleren, ontdekken, restaureren en initiëren. Het zijn taken die de ZaterdagMatinee zich van meet af aan heeft toegeëigend om met stevige voetnoten niet alleen geschiedenis te schrijven, maar ook te herschrijven. Vlaardingerbroek: “We zijn er om nieuwsgierige mensen nieuwe muziek te laten ontdekken, en dat kan muziek zijn die vertelt wat er vandaag de dag speelt, maar ook muziek die lang heeft liggen wachten om werkelijk ontdekt te worden.”

 

Uit: Luister (18 mei 2018)

 

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het artikel? Hier kunt u het hele artikel van Paul Janssen lezen.

 


NTR ZaterdagMatinee
Concertgebouw, Amsterdam
Za 26 mei 2018, 14.15 uur

 

Britten Sinfonia
Thomas Adès
 dirigent
Steven Isserlis cello
Nicolas Hodges piano

 

Prokofjev – Eerste symfonie in D, op. 25 'Klassieke'
Stravinsky – Eerste suite voor klein orkest
Stravinsky – Tweede suite voor klein orkest
Adès – Lieux retrouvés (Nederlandse première)
G. Barry – Pianoconcert (Nederlandse première)
Adès – Three Studies from Couperin

 

Deel dit artikel