Project digitalisering bladmuziek

Het project Digitaliseren Bladmuziekcollectie van de Stichting Omroep Muziek vordert gestaag. Na de nodige voorbereidingen en de eerste concrete stappen (lees hier onze eerdere berichtgeving) zijn inmiddels 20.000 papieren cataloguskaartjes opgenomen in de digitale catalogus. Vanaf nu nog een slordige 160.000 te gaan!

 

Eerste 1.000 stukken uit de kelders

In september hebben we de eerste 1000 stukken uit de kelders gehaald om naar het scanbedrijf te sturen. Dit doen we met een aantal nieuwe projectmedewerkers, die hiervoor zijn aangetrokken.

Hoe bepalen we nu wat er van de 4,5 km bladmuziek gedigitaliseerd wordt? We hanteren daarbij de volgende criteria:

  • Is het materiaal speciaal voor de omroep geschreven? Dit unieke materiaal krijgt de hoogste prioriteit.
  • Binnen deze selectie kijken we eerst naar de ‘grote namen’ die zeker niet mogen ontbreken (zoals the Ramblers, the Skymasters, Harry Bannink en Rogier van Otterloo)
  • Daarnaast is het mogelijk gebruik van de bladmuziek ook van belang: hoe leuk zou het zijn om bepaalde bladmuziek weer uitgevoerd te krijgen! We zijn in gesprek met Frommerman over het uitvoeren van een aantal werken.

 

Bijzondere ontdekking

We krijgen nu ook weer meer zicht op wat er allemaal in de kelders ligt. Zo kwamen we deze maand een niet uitgegeven en onbekend werk van Ton de Leeuw tegen! Lees meer over deze bijzondere ontdekking in de blog Onbekend werk Ton de Leeuw opgediept uit de MCO-kelders. Ook voor dit werk worden de mogelijkheden onderzocht van een heruitvoering. Benieuwd wat we de komende maand ontdekken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Het project Digitaliseren Bladmuziekcollectie van Stichting Omroep Muziek is medio 2017 van start gegaan en heeft als doel het catalogiseren, digitaliseren en online beschikbaar stellen van een belangrijk deel van de omvangrijke collectie uit de voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep voor een zo breed mogelijk publiek. Het project wordt mogelijk gemaakt dank zij subsidie van het ministerie van OCW, Gemeente Hilversum en een eigen investering van Stichting Omroep Muziek.

 

 

 

 

Deel dit artikel