Nieuwe release: Prokofjev 1 en 5

De geplande opnamen van alle symfonieën van Prokofjev door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van James Gaffigan is onlangs weer een belangrijke stap verder gekomen. Bij Challenge Records verscheen de derde cd in deze reeks, met opnamen van de symfonieën nrs. 1 en 5.

Nu genomineerd voor een Edison Klassiek!

Symfonie nr. 1 is 'De Klassieke’ uit 1917:  een symfonie ‘zoals Haydn of Mozart zou hebben geschreven als zij in de 20ste eeuw hadden geleefd’, aldus Prokofjev. Zijn Vijfde symfonie ontstond in 1944 tijdens de naweeën van de Tweede Wereldoorlog en is onmiskenbaar een weerspiegeling van oorlog en overwinning, tragiek en heroïek.

 

> Meer informatie en bestellen

 

‘Geweldige kwaliteiten’

Erik Voermans schreef over deze cd in het Parool onder meer: ‘De steengoede Amerikaanse dirigent James Gaffigan […] buigt zich ditmaal over de populairste van het stel, nummer 1. Gaffigan vindt precies de juiste toon (licht, stuwend, met esprit) voor het stuk. Ook de uitvoering van de veel minder gespeelde Vijfde mag er zijn. Wederom etaleert het RFO hier zijn geweldige kwaliteiten'.

 

‘Groots, opwindend avontuur’

Sandra Kooke in Trouw: ‘Een goed orkest kan uitbundig schitteren in de muziek van Prokofjev. Dit orkest doet dat volop. En wat zullen ze genoten hebben tijdens het spelen. Zo klinkt het althans'. Over de Vijfde symfonie: ‘Wat een schatten diept Gaffigan uit deze partituur op. Hij neemt het orkest op sleeptouw langs spannende actie en duistere afgronden. Een groots, opwindend avontuur, ook voor de luisteraar'.

 

> Te zien op YouTube: James Gaffigan over het opnemen van alle symfonieën van Prokofjev met het Radio Filharmonisch Orkest

 

 

 

Deel dit artikel