Makers

OPEN PODIUM - Igor en Fjodor ontmoeten Lucas en Arthur Jussen

RFO
Igor en Fjodor Vijftigschild ontmoeten de pianobroeders Lucas en Arthur Jussen
Veel jonge mensen in Nederland volgen gepassioneerd muzieklessen. Velen van hen dromen van een grote carrière, dromen ervan ooit te mogen spelen op de grote podia in de wereld. Maar voordat je dat kunt moet je ergens beginnen. Het Radio Filharmonisch Orkest maakt voor deze jonge mensen een kijkje achter de schermen mogelijk. Wat betekent het om op het podium met een orkest te soleren? En hoe ziet het leven van een bekende musicus er uit? En wat is echt belangrijk om al op jonge leeftijd te weten?

De Turangalîla-symfonie – 50 jaar in Nederland!

RFO
Olivier Messiaen en Jean Fournet tijdens de voorbereidingen van het concert
Op 2 december 1949 dirigeerde Leonard Bernstein de wereldpremière van de Turangalîla-symfonie van Olivier Messiaen. Dit baanbrekende meesterwerk van de twintigste eeuw mocht niet ontbreken in het huidige ‘Bernstein-seizoen’ van het AVROTROS Vrijdagconcert. Maar wist u dat de Nederlandse première vijftig jaar geleden werd gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jean Fournet?

Droomseizoen

Als je naar een concert gaat, denk je aan de muziek, aan het ensemble, de solist en/of de dirigent. Misschien zoek je van tevoren iets over de componist op, maar je denkt nooit aan de programmeur die het concert mogelijk gemaakt heeft. Astrid in ’t Veld is iemand die al jaren van tevoren over het aanbod van concerten nadenkt en of ze jou daarmee in de zaal een plezier doet. Ze is programmeur bij AVROTROS en verantwoordelijk voor het Vrijdagconcert in TivoliVredenburg in Utrecht en de Zondagochtend- en Zomerconcerten door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor in het Concertgebouw Amsterdam.

Hoe klinken orkest en koor op de radio?

Myrthe van Dijk
Een concert opnemen voor radio of cd? Daar komt veel meer bij kijken dan het indrukken van de rode knop ‘opname’. Myrthe van Dijk is muziekregisseur voor de omroepseries, naast Ron Ford en Niek Wijns. Zij vertelt over haar bijzondere en belangrijke werk ‘achter de schermen’, samen met gespecialiseerde geluidstechnici. Hoe zorgen zij ervoor dat een mooi concert in de zaal net zo mooi klinkt op de radio?