Weihnachts-Oratorium met Jos van Veldhoven

Weihnachts-Oratorium met Jos van Veldhoven
vrijdag 15 december 2017 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Nederlandse Bachvereniging
Jos van Veldhoven, dirigent
  • Miriam Feuersinger, sopraan
  • Meg Bragle, alt
  • Benedikt Kristjánsson, tenor
  • Tobias Berndt, bas

Programma

Programma

  • Johann Sebastian Bach - Cantates 1, 2, 3 en 4 uit het Weihnachtsoratorium
- AVROTROS Radio

Bach putte voor zijn Weihnachts-Oratorium rijkelijk uit zijn feestcantates voor koningen, keurvorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders. Het is een van de redenen waarom de feestelijke muziek van Bachs kerstcantates iedereen direct aanspreekt, gelovig of ongelovig, vorst of onderdaan.

 

Van ingetogen tot extatisch

De aankleding van het Weihnachts-Oratorium varieert van extatische engelenkoren, opgetuigd met trompetten en pauken, tot een van de meest ingetogen aria’s die Bach heeft geschreven: ‘Schlafe, mein Liebster, geniesse der Ruh’, het wiegelied van Maria met Jezus in haar armen. Die enorme contrasten dragen bij aan de onzegbare schoonheid en muzikale rijkdom van misschien wel de mooiste kerstmuziek die ooit is gecomponeerd. Extra feestelijk is het gebruik van het grote Barok-orgel als begeleidingsinstrument. De uitvoering is toevertrouwd aan de Nederlandse Bachvereniging - Bach-specialisten bij uitstek - onder leiding van Jos van Veldhoven. 


Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Philip Ruitenberg.

Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel