Vrijheid in morse

Vrijheid in morse
-
Beethoven Vijfde symfonie
zaterdag 7 oktober 2017 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Les Siècles
François-Xavier Roth, dirigent
  • Vlaams Radio Koor
  • Chantal Santon-Jeffery, sopraan
  • Caroline Meng, mezzosopraan
  • Artavazd Sargsyan, tenor
  • Tomislav Lavoie, bariton

Programma

Programma

  • Etienne Nicolas Méhul - Ouverture uit Les amazones
  • Franz Xaver Kleinheinz - Mis in As
  • Ludwig van Beethoven - Vijfde symfonie
- NTR Radio

Authentieke Beethoven door Les Siècles

Toen Ludwig van Beethoven zijn Vijfde symfonie schreef, wist hij nog niet dat hij een morsecode noteerde. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn noodlotsmotief (kort-kort-kort-lang) de herkenningstune van de Engelse BBC: het was de morsecode voor de V van ‘Victory!’. De complete Vijfde symfonie is tijdens dit concert het immer imponerende sluitstuk van een verkenning van de relatie tussen Beethoven en Étienne Méhul. Evenwel, niet Méhul maar Karl Xaver Kleinheinz krijgt de officiële erkenning als de componist van de Mis in As.

 

De herontdekking van Kleinheinz

De Mis in As werd lange tijd aan Méhul toegeschreven. Méhul vormde een ‘ontbrekende schakel’ in de geschiedenis van de klassieke muziek: hij was de eerste Franse romanticus die enigszins in de pas liep met de ontwikkelingen die Beethoven inzette. Afgelopen jaar bleek het werk echter van Beethovens land- en tijdgenoot Kleinheinz te zijn, een componist die hooguit nog bekend is om zijn bewerking van Beethovens Serenade opus 8 voor strijktrio tot de Notturno voor altviool en piano. Voor Les Siècles, het Vlaams Radio Koor en dirigent François-Xavier Roth maakt dit overigens niet uit: de noten spreken voor zich en doen op topniveau uitgevoerd niet onder voor een goede, meeslepende Beethoven.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel