Sunken Garden

Sunken Garden
-
Dwaalsporen in paradijselijk 3D
zaterdag 21 oktober 2017 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Amsterdam Sinfonietta
André de Ridder, dirigent
  • Roderick Williams, bariton - Toby
  • Katherine Manley, sopraan - Zenna
  • Claron McFadden, sopraan - Iris Marinus
  • Kate Miller-Heidke, zang - Amber
  • Jonathan McGovern, bariton - Simon Vines

Programma

Programma

  • Michel Van der Aa - Sunken garden
- NTR Radio

Eerste écht 21ste-eeuwse opera

Met zijn 3D-opera Sunken Garden (2011-2012; libretto: David Mitchell) werkt componist Michel van der Aa gestaag verder aan zijn muziektheateroeuvre waarin moderne technieken en nieuwe media een belangrijke rol spelen. In de Britse pers werd Sunken Garden bij de première daarom zelfs ‘de eerste echt nieuwe opera van de 21ste eeuw’ genoemd. In dit werk – waarin net als in de digitale kosmos niets is wat het lijkt te zijn – gaat een zekere Toby op zoek naar de plots verdwenen Simon en Amber. Maar hij raakt zelf verstrikt in het web van een duistere wereld, die zich ergens bevindt op de grens tussen leven en dood.

 

3D-brillen voor het paradijs

De paradijselijke ‘Sunken Garden’, die wij als toeschouwers door 3D-brillen kunnen waarnemen, is dan ook minder idyllisch dan we vermoeden. In de serie Hedendaags van de NTR ZaterdagMatinee zal de grondig herziene versie van Sunken Garden, die eerder in Lyon werd uitgevoerd, voor het eerst in Nederland klinken. Van der Aa zet ons op prachtige muzikale dwaalsporen in zijn akoestisch-elektronische geluidsarchitectuur, waarbij hij krakende kortsluitingsgeluiden afwisselt met lyrische zanglijnen.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel