Rihm en zijn reminiscenties

Rihm en zijn reminiscenties
zaterdag 3 maart 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
NDR Elbphilharmonie Orchester
Thomas Hengelbrock, dirigent
  • Pavol Bresnik, tenor

Programma

Programma

  • Richard Wagner - Ouverture Parsifal
  • Wolfgang Rihm - Reminiszenz - Triptychon und Spruch
  • Ludwig van Beethoven - Zevende symfonie
- NTR Radio

Eerbetoon aan een antimilitarist

Januari 2017 opende de Elbphilharmonie haar deuren in Hamburg. Speciaal voor de opening van deze concertzaal componeerde Wolfgang Rihm Reminiszenz - Triptychon und Spruch. In het werk voor tenor en groot orkest richt hij, teruggrijpend op een van diens spraakmakende teksten, een monument op voor de Hamburgse schrijver, orgelbouwer en muziekuitgever Hans Henny Jahnn. Een overtuigd antimilitarist, die in 1933 het zwijgen werd opgelegd.

 

Thomas Hengelbrock dirigeert Beethoven

Toen Beethoven aan zijn Zevende symfonie begon, bereidde Napoleon zijn veldtocht naar Rusland voor. Van Beethovens bewondering voor de wereldveroveraar van zijn tijd was inmiddels weinig meer over. De Zevende symfonie ging in december 1813 in première tijdens een benefietconcert ten gunste van de Oostenrijkse en Beierse troepen die gewond terugkwamen van de slag om Hanau. Napoleon was inmiddels bij Borodino verslagen. Wenen feestte op de nakende overwinning. De tragiek van het relatief langzame tweede deel van de symfonie mondt uiteindelijk uit in een tomeloos feest in de finale.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel