Paddings blik op Beethoven

Paddings blik op Beethoven
vrijdag 8 december 2017 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Residentie Orkest
Otto Tausk, dirigent
  • Kristóf Baráti, viool

Programma

Programma

  • Martijn Padding - Glimpse
  • Sergej Prokofjev - Tweede vioolconcert
  • Ludwig van Beethoven - Tweede symfonie
- AVROTROS Radio

Glimpse

Martijn Padding schreef Glimpse voor een orkest met authentieke instrumenten, maar nieuwe instrumenten mogen ook, volgens de ruimhartige componist. Padding schreef het voor ensemble Anima Eterna en Jos van Immerseel, specialisten op darmsnaren en oude instrumenten. Voor deze uitvoering in het AVROTROS Vrijdagconcert tekent het Residentie Orkest - op eigentijdse instrumenten - onder leiding van Otto Tausk. Glimpse is de verklanking (in een klassieke Beethoven-bezetting!) van Paddings ideeën over Beethovens Tiende Symfonie, waarvan alleen wat schetsen bestaan.

 

Eind goed, al goed

Sergej Prokofjevs Tweede Vioolconcert weerspiegelt het kosmopolitische karakter van de componist. Prokofjev schreef het in Parijs, Centraal-Rusland en Azerbeidzjan, waarna Madrid de eer te beurt viel om de wereldpremière te hebben. Het concert werd de inzet van een heftige ‘ideeënstrijd’ tussen ‘deskundologen’ uit het Westen en cultuurideologen uit de Sovjet-Unie, altijd een teken dat je als componist enkele gevoelige snaren hebt beroerd. Het concert eindigt in elk geval in een sfeer van ‘eind goed, al goed’: Beethovens Tweede Symfonie is een opgeruimd en uitbundig werk.

 

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Kees Arntzen.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel