Nederlandse Bachvereniging en het nieuwe orgel

Nederlandse Bachvereniging en het nieuwe orgel
vrijdag 29 september 2017 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Nederlandse Bachvereniging
Jos van Veldhoven, dirigent
 • Shunske Sato, viool
 • Leo van Doeselaar, orgel
 • Maria Keohane, sopraan

Programma

Programma

 • Johann Sebastian Bach - Sinfonia uit Cantate Am Abend aber desselbigen Sabbats, BWV 42
 • Antonio Vivaldi - Concert voor viool, orgel en strijkorkest in d klein
 • Georg Friedrich Händel - Se pietà di me non senti uit Giulio Cesare
 • Georg Friedrich Händel - Un leggiadro giovinetto uit Il Trionfo del Tempo e del Disinganno
 • Georg Friedrich Händel - Lascia la spina uit Il Trionfo del Tempo e del Disinganno
 • Georg Friedrich Händel - Orgelconcert in d klein HWV 309
 • Georg Friedrich Händel - If God be for us uit Messiah
 • Wolfgang A. Mozart - Ruhe sanft, mein holdes Leben uit Zaide
 • C.Ph.E. Bach - Orgelconcert in G groot
- AVROTROS Radio

Ruim baan voor de koning van de instrumenten: het orgel. Met een feestelijk drieluik krijgt het nieuwe orgel in de Grote Zaal van TivoliVredenburg zijn vuurdoop. Vivaldi sluit een hechte vriendschap tussen orgel, orkest en een soloviolist, bezegeld met sierlijke melodieën en vurige ritmes. Händel etaleert zijn afwisselend gracieuze en opzwepende componeerstijl en Carl Philipp Emanuel Bach schildert een contrastrijk verhaal volgens de kunst van Sturm (orgel) und Drang (orkest).

 

Leo van Doeselaar

Solist Leo van Doeselaar zou je met een beetje fantasie Organist des Vaderlands kunnen noemen. Als organist bij de Nederlandse Bachvereniging en als titularis van het orgel in het Amsterdamse Concertgebouw is hij thuis in elke stroming en op elke orgelbank. Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het orgel en licht het bijzondere karakter van het orgel in de Grote Zaal toe. ‘Als solo-instrument is het orgel bij uitstek geschikt voor Sinfonia’s en aria’s uit Bach-cantates, met een concerterende rol voor het orgel. Vooral in Sinfonia’s biedt het orgel prachtig tegenspel aan de vaak uitgebreide orkestbezetting, soms met trompetten. En het klinkt natuurlijk ook goed in beroemde en minder bekende orgelconcerten uit de Barok en Klassieke periode, denk aan Händel, Stanley, Arne, Brixi, Carl Philipp Emanuel en Johann Christian Bach, Sammartini, Corrette, Joseph en Michael Haydn en niet te vergeten de kerksonates van Mozart. Het TivoliVredenburg-orgel is gemaakt voor de samenklank met instrumenten en vocalisten, maar overstemt die in het geheel niet. Een groot orgel kan juist mooi zacht klinken, maar altijd voller, romiger en klankbepalender dan zijn heel kleine neefje: het kistorgel. Vandaag gaan er direct enkele mooie wensen in vervulling: een orgel-vioolconcert van Vivaldi, een van mijn lievelingsorgelconcerten van Händel, in d kleine terts, met dat unieke begin met twee fagotten en twee celli, én het monumentale Orgelconcert in G van Carl Philipp Emanuel Bach.’


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel