Liefde en schelmenstreken

Liefde en schelmenstreken
vrijdag 13 oktober 2017 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Nederlands Philharmonisch Orkest
Marc Albrecht, dirigent
  • Josef Špaček, viool

Programma

Programma

  • Richard Strauss - Don Juan
  • Felix Mendelssohn - Vioolconcert
  • Guillaume Connesson - Les cités de Lovecraft
  • Richard Strauss - Till Eulenspiegels lustige Streiche
- AVROTROS Radio

Rondom Mendelssohns geliefde Vioolconcert, virtuoos vertolkt door de Tsjechische violist en concertmeester Josef Špaček, ontrolt zich in dit AVROTROS Vrijdagconcert een programma vol liefde, spanning en avontuur. Een wereldprimeur is er voor Trois cités de Lovecraft van de hedendaagse Franse componist Guillaume Connesson. Zijn muziek is geïnspireerd door het werk van de Amerikaanse horrorauteur Howard Philips Lovecraft.  

Don Juan en Till Eulenspiegel, gebaseerd op de avonturen van een hartendief en een middeleeuwse schelm, behoren tot de vrolijkste en meest opgeruimde muziek voor symfonieorkest. Denk aan een kroegbeeld van Jan Steen maar dan in muziek. Geleerde muziekwetenschappers vroegen Strauss ooit naar de diepere betekenis van deze werken. Zaten er dubbele bodems in? Het typische Strauss-antwoord: ‘Ben je gek, ik wil het publiek er alleen maar een hartstikke leuke avond mee geven.’


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

 

 

Deel dit artikel