Hoogtepunt van het Telemann-jaar

Hoogtepunt van het Telemann-jaar
zaterdag 9 december 2017 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Orkest van de Achttiende Eeuw
Andrea Marcon, dirigent
  • Cappella Amsterdam
  • Lisa Larson, sopraan
  • Carlos Mena, countertenor
  • Thomas Cooley, tenor
  • Konstantin Wolff, bas

Programma

Programma

  • Georg Ph. Telemann - Der Tag des Gerichts
- NTR Radio

Meesterwerk van Telemann

In juni 2017 was het 250 jaar geleden dat Georg Philipp Telemann overleed. Nog steeds wordt deze vriend van Johann Sebastian Bach meer als goed zakenman dan als goede componist beschouwd. Hem als veelschrijver afdoen is echter te simpel. De populairste componist van zijn tijd tekende met Der Tag des Gerichts uit 1762 voor een ongekend meesterwerk. Ondanks zijn hoge leeftijd van 82 jaar was Telemann vernieuwend en onderzoekend als altijd en schreef hij een avontuurlijk oratorium – zijn laatste – met natuurschilderingen, dat pas door Haydn met zijn Die Schöpfung ruim dertig jaar later werd geëvenaard. In zijn koren liet hij de meerstemmigheid achter zich: ze klinken als een eenstemmig lied.

 

Spektakelstuk met Andrea Marcon

De uitvoering van Der Tag des Gerichts is ook nu nog een muzikaal spektakelstuk. Voor het eerst na de dood van Frans Brüggen werkt het Orkest van de Achttiende Eeuw voor deze productie samen met een grote specialist die niet tot de ‘eigen’ kring behoort: Andrea Marcon.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel